maandag 30 juni 2008

13 juni. Gelukkig is het weer droog en ik ga weer lekker aan de wandel, ik ga vroeg op pad want ik wil naar L'abbay, een vrij grote plaats waar ik hopelijk Ned-Frankrijk kan zien. Het is een mooie wandeling naar Signy Abbay. Ik liep weer tegen een heel mooi adresje aan, een ouder echtpaar die gratis onderdak gaven aan pelgrims, ze hadden heerlijk gekookt en daarna gingen we gezellig voetbal kijken.Ze hebben me ook geholpen met de franse taal wat me al steeds beter af gaat.
14 juni. Na een heerlijke nachtrust en een lekker ontbijt met zelfgemaakte jams ben ik weer vertrokken naar Grand Champs Warriby waar een nicht van Anneke Boerwinkel woont. Het is heel mooi weer en na wat fruit en een krentebol gekocht te hebben voor onderweg kwam ik in een heel groot bos terecht met hele oude bomen, mooie kleine paadjes maar wel bergje op en bergje af dus best wel zwaar.Om 6 uur kwam ik aan in het mooie dorpje van de nicht van Anneke, ze hadden een oud huis heel mooi opgeknapt met veel kamers. Er kwamen ook drie engelse vrienden van Jos langs, het was een prachtig stel , ik heb voor ze gekookt, daarna gezongen en gedronken en gekletst dat was heel gezellig maar veel te laat voor een pelgrim, een mooi adresje Anneke, jammer dat je er zelf niet was.

zaterdag 28 juni 2008

10 juni. Toen ik vanmorgen wilde opstappen stootte ik heel hard m'n hoofdtegen een balk van een laag plafond van de herberg waar ik sliep, ik knalde achterover, ik dacht dit zit niet goed, ik was helemaal crocky en heb ongeveer 1 uur heel veel last gehad van m'n hoofd, gelukkig ging het later weer beter behalve wat nekpijn s'avonds. Ik heb de Maas verlaten en ben nu weer op de GR 654 beland in de franse ardennen, mooie bossen maar weinig slaapplaatsen, veel zoeken en omlopen daardoor zo'n 30 km. gelopen vandaag, ik ben nu in een oubollige herberg maar als het moet kunnen ze wel een maaltijd voor me maken.
11 juni. Ik heb lekker geslapen maar het mooie weer is omgeslagen in flinke regen, gelukkig was ik niet zo snel vanmorgen met opstaan want om half acht was het nog droog en toen ik om half 10 wilde vertrekken begon het te regenen en het hield niet meer op.Ik heb besloten een rustdag te nemen, ben nu m'n kleding aan het wassen en al m'n spullen aan het nakijken, lekker uitgebreid lunchen, wat lezen en muziek luisteren, een heerlijke luie dag.

donderdag 26 juni 2008

9 juni. Lopend langs de Maas ben ik al 3 keer dezelfde mensen met een boot gezien en gesproken, dat komt omdat zij steeds voor een sluis of een brug moeten wachten en ik lekker door kan lopen en ze steeds weer inhaal, ze komen uit Friesland. Ik voel me de koning te rijk en een koning op de weg. Lekker lopen in het zonnetje, de eerste 1,5 km. ben ik meestal aan het bidden en denken aan iedereen, dan lekker ergens een kopje koffie drinken, om ongeveer half 2 ga ik lunchen , meestal heb ik een lunchpakketje en als het weer het toelaat zoals nu dan zoek ik een lekker plekje buiten waar ik dan ook een siesta houd. Dan weer verder met m'n muziekje uit de I pod, ( mooie muziek, Margriet). Zo rond 4 of 5uur ga ik naar een plekje zoeken voor de nacht. Dat liep vandaag weer heel bizonder, ik zag verschillende hotelletjes maar meestal ga ik eerst een kerk in om wat uit te rusten in de koelte van de kerk,uit de kerk vroeg ik de weg naar het VVV. maar ze stuurde me naar een gemeente bureau, daar staat een man een Algerijn die hoort dat ik een slaapplaats zoek en zegt ga maar met mij mee, je kan bij mij slapen, ik mee in z'n auto naar een buitenwijk van Givet, een groot huis een mooie tuin en een hele gastvrije familie en ze bleken ook naar de voetbal te gaan kijken NED. -Italie, dus ik zat helemaal goed. Een hele leuke avond gehad, eigenlijk waren ze voor italie!!! De vrouw had als passie paarden ze had 3 algerijns paarden en natuurlijk moest ik ze zien. De jongste zoon moest van pa z'n bed afstaan aan mij. de volgende morgen werd ik na een heerlijk ontbijt weer naar de route gebracht weer een geweldige ervaring waar ik heel blij van word.

maandag 23 juni 2008

8 juni. Zondagmorgen om 7.30 in de kerk tussen de paters psalmen zingen in een soort hymnen (een speciaal ritme), dat is in het begin wel wennen, in het frans echt heel mooi. Daarna ontbijt, ik hoefde maar heel weinig te betalen en ging weer op pad langs de Maas, echt super heel mooi!
Toen zag ik dat er een boot klaarlag naar Freyen zo'n 5 km. verder, ik ging natuurlijk mee.
Verder op m'n pad veel rotspartijen waar rotskletteraars bezig waren ze hingen als katten aan de rotswanden. Ik zit nu op een terras in Waulsort, het is 4 uur en ik voel dat ik gisteren 30 km. gelopen heb dus ik ga op zoek naar een chambre d'hote. Aan de patron vraag ik er naar en er blijkt er aan de overkant een te zijn waar plaats is. Ik bof weer want ik heb een eigen chaletje aan de maas, dus ik heb een mooie zondagavond.

zondag 22 juni 2008

6 juni. Naar Namen, een stukje met de bus om de stad in en uit te komen en 5 uur gewandeld, in het wandelboekje werd aangegeven dat er slaapplaatsen waren, er zou een gites d'etappe zijn maar er was niemand thuis, een mevrouw nam me mee naar een ander adres maar daar was ook niemand dus nam ze me mee naar haar eigen grote huis met veel kamers, gelukkig maar want het ging steeds harder regenen, waar blijft het mooie weer??
7 juni. Na een heerlijke nacht op een goed bed en een heerlijk ontbijt bij Francoise en Jean in Bois de Ville 20 km. onder Namen, een heel gezellige familie met kinderen en kleinkinderen en alles gratis omdat ik een pelgrim ben. Om 9.30 opgestapt met een lunchpakket en een adres van een abdij in Dinant de abdij Leffe waar ze het bier maken "Leffe blond". Ook gaven ze me de tip om langs de Maas te gaan lopen, dat was een goeie tip want het was prachtig en het weer viel ook mee.Gelukkig was er een slaapplaats bij de abdij want ik heb vandaag wel een record gelopen zo'n 30 km. ongeveer.

vrijdag 20 juni 2008

3 Juni. Gisteren de stad Leuven bezocht, het was heel broeierig en warm en s' avonds veel regen en onweer, gelukkig is het vandaag weer lekker koel, ik heb de bus genomen naar Neerijde om weer op de route te komen. Ik wandel door een groot dik bos naar Jezus Eik een bedevaartsplaats, s'middags om 4 uur een plekje gevonden bij vrienden van de fiets, aardige mensen. S'avonds gegeten bij de Griek en nog even gezellig op een terras gezeten.
4 juni. Richting Wavre, bewolkt weer maar prima om te wandelen, op weg naar een klooster, door verschillende dorpen gelopen en geluncht op een begraafplaats, daar is het lekker rustig, ik kwam aan bij een klooster, maar het was een klooster met nonnen en niet waar ik moest zijn, dat was nog ruim 2 uur lopen maar ik kreeg van de nonnen thee en een routebeschrijving. Het lag in een diep bos en ik ben verschillende keren fout gelopen en het begon te regenen. Maar uiteindelijk vond ik toch de abdij St Andre. Het was een modern klooster met een hele goede keuken, ik heb daar heerlijk gegeten en gebeden in het frans. Het was mooi die overgang van Vlaanderen naar Wallonie eerst nog nederlands en frans door elkaar en nu alleen nog frans.
S'avonds tijdens het douchen een teek ontdekt op m'n spierbal die zich lekker aan het ingraven was, met m'n tekentang heb ik hem verwijderd, ik heb de volgende dag toch m'n huisarts maar even gebeld maar zolang er geen rode kring komt hoeft ik me geen zorgen te maken.

maandag 16 juni 2008

31 Mei. Verder gelopen naar Diest, waar we bij de kruisheren terecht kwamen voor een overnachting en over de mis van de zondag kregen we een mail die jullie al eerder konden lezen.
We hebben deze drie dagen met elkaar heel veel meegemaakt en voor mij was het fijn om te merken dat Harry en Erik er ook zo van genoten. Op zondag 1 juni gingen Harry en Erik weer richting Schoorl en vervolgde ik m'n weg richtin Leuven. Aan het einde van de dag is het altijd weer spannend waar je terecht zal komen, b.v bij de abdijen, word je toegelaten,hebben ze plaats? Of adressen zoeken bij het VVV. en als laatste een duur hotel, het blijft een avontuur!
Nabij Leuven kwam ik bij een hele grote abdij aan en je denkt wat zal hier huizen, het duurde heel lang voordat er een pater te voorschijn kwam maar gelukkig kon ik blijven, er woonden maar 6 paters en ik kon gelijk mee eten en bidden ik kom er goed in wat bidden betreft.
Ik ontmoette daar een interessante knul van 32 jaar, bankier van beroep maar gestopt omdat hij geld genoeg had en genoeg had van dat "wereldje" van geld tellen. Hij wilde meer tussen de gewone mensen leven, in het zakendoen weet je nooit of het echt is of toneelspel, hij was op zoek naar de ware mens. Aardige paters weer die me ook verschillende adressen meegaven van andere abdijen voor m'n verdere tocht.

vrijdag 13 juni 2008

29 Mei. Harry en Eric melden zich om 12.30 in het hotelletje waar ik zat, na even bijgepraat te hebben vertrokken we richting Westerloo, gelukkig was het droog geworden na een ochtend pijpestelen. Het is voor mij een leuke afwisseling om met 2 vrienden te wandelen, we gingen door mooie bossen en onderweg heerlijk uitgebreid koffie gedronken.
We wilden overnachten in de abdij Westerloo maar de gastenpater was niet zo gastvrij, hij zei dat het heel druk was geweest met studenten en dat er eerst gepoetst moest worden dus hij wees ons de deur. We kwamen terecht in een jeugdherberg we hadden daar een leuke ontmoeting met een Belgische dame die ooit naar Santioago was gefietst.
30 mei. Wandelen richting Averbode, mooie tocht langs een rivier. Erik had wat last van z'n rugzak maar toen ik met hem geruild heb was er niets meer aan de hand. Gelukkig waren we daar wel welkom in de Abdij waar ook een hele mooie kerk bij was waar we twee keer mee hebben gedaan met het gebed.

maandag 9 juni 2008

Een bericht dat Jan ontving van de Begijnhofvrienden uit Diest

Wij herinneren ons vorige zondag: plots achteraan in de kerk drie wandelaars met rugzakken en wandelstokken.
Zeker onderweg naar Santiago de Compostella; na de mis toch even gaan vragen; en inderdaad!
Ook informeren wat zij van onze pastoor Piet denken, hij houdt zich aan het ware geloof met een zeer menselijk gezicht (niet zo vanzelfsprekend voor iedereen)
Zouden de Compostella gangers dat wel kunnen appreciƫren ? Maar zij waren in de wolken over "onze Piet" en zij gingen na de mis gewillig mee naar de pastorie
om samen met Piet en zijn "discipelen" een glas te drinken op zijn 37 jaar priesterschap en waar ook de zegen gegeven werd zonder wijwater maar met "wijn-water".
Namens de ganse gemeenschap en vooral namens Piet nog een heel goede tocht en behouden aankomst in Compostella, waar je onze intenties mag achterlaten.

Groetjes van Lieve namens "de Begijnhofvrienden"

zaterdag 7 juni 2008

29 mei. Het lukte niet om in Grobbeldonk een b&b te vinden uiteindelijk heeft iemand uit het cafe me naar een hotel gebracht vlakbij Herentals het stadje van de Pim Pandoer boeken.
Wel weer een duur hotel maar s'avonds leuk zitten te praten met een Fin in het engels. Hij had net een boot gekocht van 60.000 euro en hij rookte sigaren van 8 euro per stuk, ik kreeg er ook een van hem. Het was een leuke vent hij werkte in de I.T. en reisde over de hele wereld.
Ik ben rustig opgestaan en lekker ontbeten, het regent pijpenstelen, vandaag komen Harry en Erik om een paar dagen met me mee te lopen, ik kijk er naar uit en ben benieuwd wat we allemaal mee maken.

vrijdag 6 juni 2008

Nou dat heb ik geweten, ik weet nu dat bidden ook eigenlijk werken is, te beginnen om 4.30 tot en met 5.15 en dat zeven keer per dag met de laatste gebeden om 19.30 tot 20.00.
Ja, ja ga er maar aan staan ik neem m'n petje af voor die zusters, daar tussendoor werken ze ook nog flink want er word gekookt, brood gebakken, priestergewaden gewassen en gestreken, er is een weverij, een tuin en een groot park, alles doen ze zelf en in stilte.
Ik heb daar een goede tijd gehad en heb het gevoel dat m'n pelgrimstocht nu pas begint, stil van binnen, de rugzak op normaal gewicht van zo'n 7 kilo i.p.v. 11 kilo, heerlijk.
Ik heb daar ook nog wat klusjes gedaan o.a. bomen snoeien en een schuurtje schoongemaakt, en s'avonds om half 10 naar bed.
De zusters waren heel blij en vriendelijk en op 28 mei hebben we hartelijk afscheid genomen nadat ik nog een lunchpakket meegekegen heb, ben ik die dag na 25 km. aangekomen in Grobbeldonk.

donderdag 5 juni 2008

Vrijdag 23 mei. Na die mooie overnachtingsplek bij een hollands echtpaar waarvan de man zelfs uit westfriesland bleek te komen ben ik in Brecht aangekomen bij de Boshoeve, daar heb ik besloten om weer een rustdag te nemen en een aantal kilo`s terug naar huis te sturen want ik voel m`n knieen en m`n rug en m`n liezen. Ja, wat stuur je dan terug, o.a. alle overbodige dingen, boekjes, de helft van de inhoud van m`n toilettas m'n pyama een lampje en ga zo maar door in totaal 3 kilo. Vandaag 24 mei is Rik jarig dus gebeld om hem te feliciteren en daarna heb ik een fiets geleend om te fietsen door het Antwerpse achterland, veel akkerbouw, bossen en vogels en kwam aan bij de abdij van O.L. Vrouw van Nazareth te Brecht gebouwd in 1957 dus nog niet zo oud. Ik ging daar naar binnen en bleek daar te kunnen verblijven en mee doen met de gebeden. Ik heb me gelijk ingeschreven voor 3 dagen want ik ben wel aan wat rust en stilte toe. Morgen vertel ik hoe het me daar is vergaan.